Hvad er stress?

Hvad er stress egentlig og hvordan adskiller stress sig fra travlhed?

Mange mennesker forveksler fejlagtigt stress med det at have travlt. Vores krop er faktisk giret til at have travlt. Travlhed kan føre til øget produktivitet og effektivitet. Travlhed er således ofte positivt – så længe der er tale om travlhed i kortere perioder med efterfølgende restitution. Vores krop kan nemlig ikke holde til altid at have travlt, for så kan det rent faktisk føre til stress.

Stress derimod fører aldrig til øget effektivitet. Der er først tale om stress, når det får negative konsekvenser fysisk eller psykisk. Ved kortere varigt stress kan der  f.eks. forekomme koncentrationsbesvær, søvnløshed og at du ikke kan overskue selv de mindste krav, der stilles til dig. Længerevarig stress kan få varige konsekvenser for f.eks. hukommelsen og indlæringsevner, mens kronisk stress kan medføre svære fysiske og psykiske sygdomme som f.eks. mavesår, angst og depression.

Hvad er stress?

Hvad er stress og stresssymptomer?

Så når man skal definere, hvad stress er, er det hensigtsmæssigt at kende til mulige stresssymptomer. Der er et utal af symptomer på stress og forskellige mennesker får forskellige symptomer og i varierende grader. Eksempler på stressymptomer er:

 • Generel irritation
 • Humørsvingninger
 • Nedsat tolerance
 • Nedsat koncentrationsevne
 • Hukommelsesproblemer
 • Mistet overblik
 • Manglende overskud
 • Manglende appetit
 • Tristhed
 • Isolerer sig
 • Angstfølelse uden grund
 • Træthed
 • Søvnløshed
 • Hovedpine
 • Muskelspændinger
 • ….

Hvad er stress og hvem bliver ramt?

Stress er i dag et folkesundhedsproblem i Danmark, som koster virksomhederne og samfundet milliarder. Det er blevet helt “normalt” at være stresset. Mange danskere er stressede. Stress kan ramme alle lige fra direktører til kassedamer – dog synes der at være en tendens til at flere højtuddannede bliver stressede end lavtuddannede. Det siges, at op mod hver 4 sygemelding skyldes stress, hvilket svarer til 35.000 sygemeldte danskere hver dag.

Hvad er stress – en oplevet ubalance mellem krav og ressourcer

Stress kan defineres som en oplevet ubalance mellem de krav, der stilles af personen selv og omgivelserne, og de ressourcer og kompetencer personen har til rådighed. Såvel for lave krav som for høje krav kan skabe stress. Der er behov for den rette balance.

Stress kan være såvel privatrelateret som arbejdsrelateret.Privatrelateret stress kan forårsages af, at man f.eks. mister et nært familiemedlem, bliver skilt, bliver alvorligt syg eller stiller krav til sig selv om at være “super mor/far”.

Arbejdsrelateret stress kan f.eks. udløses af uoverskuelig arbejdsmængde, for kompetencekrævende arbejdsopgaver, konflikter med chefen, vedvarende eller større forandringer, uklare forventninger og fyring.

Som oftest er der tale om en kombination af arbejdsrelateret og privat stress. Mange kan klare stort arbejdspres, hvis de har ro på hjemmefronten og omvendt.

Hvad er stress

Hvad er stress – er du disponeret for stress?

Om man er disponeret for stress, varierer meget fra person til person. Det, der virker som  stimulerende og motiverende for nogle, får andre til at blive stressede.
Meget tyder på, at nogle mennesker er mere disponerede for stress end andre. Er man meget pligtopfyldende, siger sjældent fra og stiller meget høje krav til sig selv, kan man være i risikogruppen.
Jo før man tager sine symptomer alvorligt, og får behandlet stress, jo bedre. Det anbefales, at man ikke udsætter sig selv for stress i længere tid, da skaderne på f.eks. hukommelse og indlæring kan blive permanente.

Stress test: Hvad er stress

Er dine medarbejdere stressede?

Hvad er stress? Rigtig mange har en tendens til at negligere tegn på stress. Måske lider du/dine medarbejdere/kollegaer lige som mig og mange andre af “stress kan ikke ramme mig”-fornægtelsen. Hvis du er i tvivl om der er tale om stress, så tag min mini “stress test” på Har jeg stress? og få en indikator af stressniveauet.

Det er nemlig vigtigt at forebygge stress og om muligt tage det i opløbet, inden man går ned med stress og bliver nødsaget til at sygemelde sig. Jo før man tager symptomerne alvorligt, jo lettere vil det være at komme helt ovenpå igen.

Hvad er stress – Fakta om stress og stressforebyggelse!

Tal og fakta om stress er endnu en god vinkel til at fortælle noget om “Hvad er stress”. Er du interesseret i hvad stress koster på bundlinjen i virksomheder. Tallene belyser alvoren af stressproblematikken. Læs mere på  Stress i tal.

Stress bør forebygges og ikke kun behandles. Læs om effektiv stressforebyggelse og stressreducering på arbejdspladsen på Stressforebyggelse.

Hvad er stress og hvordan håndter man stressede medarbejdere rigtigt

Stress sygemeldinger kan og bør undgås. Som beskrevet under Bæredygtig ledelse, kan viden, enkle redskaber og samarbejdet mellem ledere og medarbejdere minimere forekomsten af sygemeldte medarbejdere. Læs mere på Bæredygtig ledelse.

Mange tror endvidere, at når man er gået ned med stress og blevet sygemeldt, skal man føle sig helt “rask og frisk”, før man kommer tilbage på arbejde. Den følelse opnår man desværre sjældent, mens man går der hjemme. Derfor bliver mange stressede medarbejdere sygemeldt alt for længe. Læs mere om, hvordan man hurtigt får en sygemeldt medarbejder tilbage på arbejde til gavn for såvel medarbejder som virksomhed på Håndter stress sygemeldinger rigtigt.

Hvad er stress

Stressbehandling der virker

Som psykolog samarbejder jeg med mange ledere om at undgå stressede medarbejdere eller om at få stressede medarbejder hurtigt tilbage på arbejdet. Til tider at det effektivt og nødvendigt at supplere de gode virksomhedstiltag med decideret stressbehandling. Læs mere om min stressbehandling her.

Jeg er så sikker på, at min stressbehandling virker, at jeg garanterer effekt.  Mærker dine medarbejdere ikke effekten allerede ved første behandlingen, så er samtalen gratis! Så test mine evner allerede i dag. Du har intet at miste…. andet end din medarbejderes stress ?

Hvordan kan medarbejdere forebygge og håndter egen stress

Hvad er stress – og kan det forebygges? JA – stress kan forebygges! Har medarbejdere milde stresssymptomer, kan de selv tage de første skridt til at forebygge, reducere eller håndtere din stress allerede i dag! Få enkle og effektive redskaber på 10 gode redskaber til stresshåndtering.

Har medarbejderne mange eller alvorlige stresssymptomer vil jeg dog anbefale dig at søge hjælp hos en professionel stressbehandler. Ring som minimum og få et godt råd hos mig – eller brug kontaktformularen nederst på siden, og jeg vil vende tilbage til dig hurtigst mulig 🙂

Hvad er stress

Har du spørgsmål til “hvad stress er”, eventuelle stresssymptomer, eller hvad du med fordel kan gøre for at forebygge stress hos dig og andre – så kontakt mig på tlf. 6070 9505 eller mette@setfree.dk

Test også gerne mine evner ift. stressbehandling – du eller dine medarbejdere har intet at miste pga. min tilfredshedsgaranti.